Treceți la conținutul principal

5 Sfaturi Utile la Plantarea Copacului de Paulownia in Gradina.

E posibil acest articol sa nu fie pentru tine, tu stiind foarte bine despre ce e vorba sau pur si simplu gandindu-te - ''ce mare scofala, e vorba doar de plantarea unui copac''.

Si intr-un caz si in altul ar fi bine sa continui sa citesti, e posibil sa-ti verifici astfel cunostintele despre cum ar fi ideal a se planta un arbore de Paulownia.

Tot ce am scris mai jos e valabil pentru rasadul, butasul sau tanarul copac de Paulownia de anul 1, 2 sau 3.

Afla de ce paulownia.




1. Unde il plantezi? Primul lucru la care ar trebui sa te gandesti este UNDE il plantezi? In ce parte a gradinii? Pai considerand ca va creste mare, ca are o anume predilectie spre dezvoltarea ramurilor pe orizontala mai ales ca e posibil ca tu inca sa nu stii sa-l ''coafezi'' ti-am sugera sa-l plantezi la o distanta considerabila de gard (de gardul vecinului mai ales pentru ca exista legi in sensul asta), de alti copaci, de casa, de fantana, de suprafete cultivate,  betonate sau de agrement.

Planteaza-l la cel putin 4 m de orice obstacol, chiar mai mult in unele cazuri. Invers, daca se doreste umbra ia in consideratie posibila inaltime medie de 15m si deschidere pe orizontala de 7m mai ales ca va creste destul de repede cat sa-l vezi mare in timpul vietii tale.

E posibil sa vrei sa stii cele 10 motive pentru care ar trebui sa cultivi Paulownia in gradina ta.

2. Pamantul. Desi Internetul e plin de oameni ce recomanda sa-l plantezi pe un pamant ce are un anumit ph, o anume compozitie chimica, noi ti-am sugera sa-l plantezi cu incredere indiferent daca pamantul tau are o compozitie necunoscuta sau contrazice reperele standard, daca e putin roditor sau dimpotriva daca e deosebit de roditor.

Copacul de Paulownia va creste oricum, poate nu asa de repede dar oricum mai repede decat orice copac din Romania.

Desigur, nu-l planta in locuri unde nu se poate planta cum ar fi zone mlastinoase sau inundate, zone unde fizic nu se poate sapa o groapa dat fiind terenul pietros. Nu-l planta intr-un loc mic, inconjurat de beton unde tulpina nu se poate dezvolta in grosime, nu are loc.

Nu-l planta sub alt copac, nu are sens. In rest sfatul nostru e sa-l plantezi oriunde, fara a pierde prea mult timp gandindu-te la compozitia pamantului.




10 cultivatori de Paulownia de la care ai ce invata.

3. Cum il plantezi? Ia o grebla si curata pamantul pe o raza de 1 mp. Curata posibila vegetatie, buruienile, resturi organice sau anorganice.  Fa o groapa. 50 cm latime, 50 cm adancime. Asta e standardul. Daca copacul are radacini multiple sau radacina este mai mare in adancime, asigura-te ca se afla la adancimea optima, fa groapa mai adanca sau mai lata.

Radacinile n-ar trebui sa se sprijine pe  peretele gropii, nici pe fundul gropii. Ele ar trebui sa stea lejer in ceea ce tu maruntesti si pui inapoi in groapa.

Cand faci groapa, pamantul ce-l scoti de la suprafata pune-l separat de cel ce-l scoti de la jumatate in jos.

Cand astupi groapa, pamantul ce l-ai scos de la suprafata il pui la fundul gropii iar cel ce l-ai scos din adancime il pui la suprafata.

Pamantul e posibil sa ''tina'' apa, adica aceasta sa se scurga greu, in timp. Acel pamant e mai putin afanat si ar trebui sa iei asta in considerare afanand si maruntind tot pamantul in jurul radacinilor.

Apa se pune inainte de a pune copacul, cam jumatate de galeata. Apa se pune si dupa ce ai plantat copacul, cam tot o jumatate de galeata.

Dupa ce ai sapat groapa, ai grija sa tai radacinile copacului mai scurte, sa introduci copacul in gaura, sa pui pamantul scos de la suprafata cu apoi sa apesi cu grija pentru ca in jurul radacinilor sa nu mai ramana aer.

Intotdeauna cand faci o groapa in pamant si pui pamantul inapoi iti va ramane pamant. Acum gandindu-te ca bagi si radacinile unui copac iti va ramane si mai mult pamant. Nu il pui pe tot inapoi, incerci sa nu arate la final ca un vulcan in jurul trunchiului copacului, dimpotriva, acel loc din jurul trunchiului ar trebui sa colecteze apa si sa fie un pic sub nivelul general al pamantului.

100 de pagini Facebook despre Paulownia.

4. Chimicale. Nu folosi chimicale, uita de NPK, de azot, de orice poate crezi ca ar avea nevoie copacul de Paulownia. E prea lunga discutia, dar ai incredere ca Paulownia isi va gasi resursele pentru a supravietui si a creste.

Paulownia e unul din primii copaci aparuti pe planeta, cel putin asa atesta sapaturi arheologice ce au scos la iveala macrofosile ale copacului de Paulownia vechi de mii de ani. Daca asta e adevarat si daca doresti sa ai o gradina curata, sanatoasa, fara elemente chimice procesate de om atunci asculta-ne si nu folosi fertilizatori, ingrasaminte, adaosuri chimice. Nici pentru Paulownia si nici pentru altceva.

Mai bine tai ceva buruieni, stiu ca ai destule si le lasi pe parcusul cresterii copacului la baza trunchiului - ele vor asigura umiditate (pamantul nu va crapa) si vor oferi destule elemente naturale pentru Paulownia.


Cum se Germineaza Semintele de Paulownia in Apa

5. Soarele, aerul si apa. Cu cat are mai mult soare, cu atat e mai bine, cu cat are mai multa apa, cu atat e mai bine. Totusi nu planta rasad, butas sau copac de Paulownia in miezul zilei cand soarele e mai puternic. Si nu turna apa cu nemiluita astfel incat aceasta sa balteasca la baza copacului cu zilele, nu e bine.

De fapt, nu ar trebui sa plantezi copacul de paulownia decat primavara devreme sau toamna tarziu, cand el inca nu e in starea de vegetatie.

Apa e foarte importanta in primele 8 saptamani de la plantare, da-i cca 10 litri pe zi si totul va fi bine. Apa e importanta pe tot parcursul vietii copacului de Paulownia, desi am vazut sisteme de irigare cu picatura si in anul 3 totusi poti sa nu-i mai dai apa in momentul in care depaseste 10 - 20 cm grosime si 7 m inaltime pentru simplul motiv ca e posibil sa se fi dus destul in adancime cat sa se alimenteze singur sau coronamentul e destul de mare si dezvoltat cat sa colecteze din atmosfera.

Furtunile de vara puternice pot rupe tanarul arbore de Paulownia asa incat ori il ancorezi, protejezi, sprijini cu o tija sau un sistem de tije rezistente ori ai in vedere, mai ales daca ai mai multi copaci de Paulownia sa plantezi un gard natural protector si des ce sa impiedice vantul prea puternic.

Vantul, aerul in exces e posibil sa ''intoarca'' sau sa rupa frunzele imense dar nu te nelinisti, isi vor reveni.

Cu speranta ca n-au fost noutati pentru tine, iar daca au fost cu bucuria ca am putut fi de ajutor, te rog distribuie prietenilor tai de pe Facebook, Instagram, Twitter etc etc pentru ca si mai multi sa afle despre cum sa ai grija de un copac de Paulownia.

Cum se Germineaza Semintele de Paulownia pe Pamant



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

10 motive pentru care ar trebui sa ai Arborele de Paulownia in gradina ta

Arborele de Paulownia nu ar trebui sa lipseasca din gradina ta. Daca nu esti convins de asta ne-am gandit sa-ti prezentam 10 argumente ce te pot convinge astfel incat in primavara acestui an sa-ti doresti sa plantezi in propria-ti gradina un arbore de Paulownia sau cum i se mai spune Copacul Printesei. 1. Iti va infrumuseta gradina. Aspectul exotic, frunzele uriase cat niste urechi de elefant si florile mari, violacee cu un parfum suav e posibil sa-i faca pe vecinii tai invidiosi, multi intrebandu-se, si pe buna dreptate, ce fel de copac e. Arborele de paulownia e folosit de foarte mult timp pentru a infrumuseta parcurile, aleile in orase precum Shanghai, China, Kyoto, Tokyo, Japonia, New Youk, USA dar il poti intalni si la noi in Timisoara, Curtea de Arges, Cluj, Bucuresti, Constanta si in general in toate marile orase din Romania. 2. Daca se doreste rapid umbra intr-o curte fara copaci sau cu prea putini copaci, atunci Paulownia este exact ceea ce ai nevoie. Cu un ritm

Cum se Germineaza Semintele de Paulownia in Apa

Este posibil sa cresti plantele necesare infiintarii unei plantatii de Paulownia folosind seminte de Paulownia, germinandu-le in apa. Pentru a germina seminte de Paulownia in apa cu succes ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 1. Seminte de Paulownia. Le gasesti pe Internet cautand in Google sau poti sa folosesti selectia globala facuta de noi - 100 de pagini de facebook despre Paulownia luaind contact cu vanzatorii consacrati si cumparand seminte la pretul dorit de tine. Seminte Paulownia Tomentosa 2. Un recipient de sticla. Poti folosi plastic, nu e obligatoriu sa fie din sticla. Poate fi un pahar, un borcan, un platou de sticla. Cand alegi acest recipient gandeste-te ca vei avea nevoie si de o sursa de lumina deasupra lui. Vas de sticla cu seminte de paulownia 3. Apa. Unii recomanda apa de ploaie sau de fantana, noi iti spunem ca apa de la robinet e tot atat de buna sau chiar mai buna. Umple recipientul de sticla pana la jumatate cu apa de la robinet. 4