Treceți la conținutul principal

10 motive pentru care ar trebui sa ai Arborele de Paulownia in gradina ta

Arborele de Paulownia nu ar trebui sa lipseasca din gradina ta.

Daca nu esti convins de asta ne-am gandit sa-ti prezentam 10 argumente ce te pot convinge astfel incat in primavara acestui an sa-ti doresti sa plantezi in propria-ti gradina un arbore de Paulownia sau cum i se mai spune Copacul Printesei.

1. Iti va infrumuseta gradina. Aspectul exotic, frunzele uriase cat niste urechi de elefant si florile mari, violacee cu un parfum suav e posibil sa-i faca pe vecinii tai invidiosi, multi intrebandu-se, si pe buna dreptate, ce fel de copac e.

Arborele de paulownia e folosit de foarte mult timp pentru a infrumuseta parcurile, aleile in orase precum Shanghai, China, Kyoto, Tokyo, Japonia, New Youk, USA dar il poti intalni si la noi in Timisoara, Curtea de Arges, Cluj, Bucuresti, Constanta si in general in toate marile orase din Romania.



2. Daca se doreste rapid umbra intr-o curte fara copaci sau cu prea putini copaci, atunci Paulownia este exact ceea ce ai nevoie. Cu un ritm de crestere extraordinar, Paulownia este renumit a fi arborele cu cresterea cea mai rapida de pe planeta.

Poate ajunge cu usurinta la inaltimi de 5 m in doar doi ani iar frunzele sale cu diametrul de 100 de cm iti vor oferi umbra si incantare.

Afla de ce paulownia.

3. Fixeaza solul, radacinile sale pivotante ducandu-se in adancime. Iata de ce ar trebui sa-l ai plantat pe zonele in panta de langa casa.

E posibil ca proprietatea ta sa fie pe un deal, casa fiind construita chiar pe marginea acestuia. Salcamul sau alt arbore obisnuit, fixeaza solul dar nu e recomandat a se planta langa casa, radacinile acestora dizlocand solul si imprastiindu-se pe orizontala.

Arborele de Paulownia se comporta diferit, avand alt sistem de radacini, acestea sunt pivotante infigandu-se in sol si mergand in profunzime vertical, stabilizand cu usurinta solul in zonele in panta.



4. Capteaza dioxidul de carbon, praful si zgomotele cam de 4 ori mai mult decat un copac obisnuit, acesta e motivul pentru care a fost si este plantat in jurul marilor metropole ale lumii.

Nu de mult asistam la o astfel de initiativa la Paris, poti vedea mai multe aici.

5. Emit oxigen cam de 4 ori mai mult decat un arbore obisnuit. Evident, ai nevoie de racoare, umbra si oxigen in gradina ta mai ales in verile caniculare ce se prefigureaza din ce in ce mai mult in Romania.

10 cultivatori de Paulownia de la care ai ce invata.

6. Durata de viata a arborelui de Paulownia este de 100 de ani. Doar imagineaza-ti cum va arata copacul de Paulownia din gradina ta dupa 10 ani, 30 de ani, 50 de ani si adu-ti aminte ca un brad are nevoie de 12 ani pentru a creste un metru si jumatate.

Daca vrei ca in timpul vietii tale sa te bucuri de avantajele unui copac atunci desigur arborele de Paulownia ar fi cea mai buna alegere.



7. Arborele de Paulownia creste pe soluri mai putin fertile. E foarte posibil sa ai o gradina cu pamant de o calitate nu asa de buna. Cum am vazut ca Paulownia se cultiva si in desert, acest arbore avand nevoie doar de apa, suntem convinsi ca el poate creste cu succes si in gradina ta.

Si daca ar fi doar asta dar exista si altceva - toamna frunzele imense ale arborilor de Paulownia de un an cad pe pamant, se usuca si dat fiind continutul bogat in substante nutritive, ingrasa pamantul reconstituind structura normala, facandu-l fertil si prolific pentru alte specii de flori, plante, legume.

8. Te protejeaza de tantari si insecte. E neplacut vara sa ai tantari in curte. Pe inserat ei vin atrasi de lumina, si chiar ai dori ca vara aceasta sa nu se intample asa.

In marile orase, primaria cheltuie motorina si insecticide speciale, desigur ca ai vazut acele masini speciale dotate cu tunuri de insecticid ce impastie in atmosfera tot felul de solutii chimice ce nu credem ca sunt atat de benefice pentru mediu.

Arborele de Paulownia e renumit pentru actiunea lui anti-tantari asa incat ce alta solutie mai naturala si ecologica ti-ai dori?

9. Arborele de Paulownia NU are daunatori cunoscuti in Romania la nivelul celor existenti pentru orice alt copac nativ. Plantand un mar sau un par sau prun desigur exista fructele ca produs benefic insa vei fi nevoit sa ai mare grija cu daunatorii.

Exista desigur daunatori comuni cum ar fi omizile insa arborele de Paulownia e constituit astfel incat face fata cu brio si nu e necesara stropirea cu chimicale.

Un exemplu ar fi ceea ce s-a intamplat in pepiniera noastra in vara lui 2017 caracterizata printr-o invazie de omizi de mai multe feluri. Arborele de Paulownia prezinta perisori speciali pe acele frunze uriase pe una din fete, pe fata dorsala existand un lipici special ce capteaza omizile.

Practic omizile raman ''lipite'' neputandu-se hrani. Exista totusi posibilitatea ca acel lipici sa fie saturat cu praf din atmosfera, se intampla mai ales la primul strat de frunze de langa sol, in acest caz Paulownia sacrifica un rand de frunze pentru a proteja restul copacului.

Concluzia e simpla - arborele de Paulownia va creste in gradina ta fara a-ti da prea multe batai de cap cu intretinerea, asta facandu-l deosebit de agreat de cei ce l-au plantat deja.

10. Arborele de Paulownia e folosit ca medicament in Asia. De mii de ani arborele de Paulownia a fost folosit la tratarea diveselor afectiuni si boli in medicina traditionala chineza sau japoneza. Frunzele contin acid ursolic extrem de folositor in regenerarea naturala a pielii. Lemnul de paulownia contine paulownin si d-sesamina, coaja contine syringin si catalpinozid.

Florile conțin uleiuri grase, alcaloizi, flavononi, precum și flavonoide cu proprietăți antioxidante.

Un decoct de frunze este folosit ca remediu impotriva ulcerului si in acelasi timp favorizeaza cresterea parului. Frunzele se pot folosi cu succes in tratarea vanatailor.  Sucul de frunze este utilizat în tratamentul negilor. Florile sunt folosite în tratamentul afecțiunilor cutanate. O tinctură a scoarței interioare este utilizată în tratamentul febrei și delirului. Este astringent și vermifug.

Un ceai de frunze sau flori sau chiar lemn de Paulownia scade tensiunea arteriala. Astfel arborele de Paulownia are intr-adevar potential de utilizare medicala avansata.

Concluzia e simpla - arborelui de Paulownia i-ar sta bine in gradina ta. 

Iti multumim ca ai avut rabdare sa citesti acest articol si daca ti-a placut te rugam impartaseste-l si altora folosind butonul de distribuire de mai jos.

100 de pagini Facebook despre Paulownia.


Comentarii

  1. Am un arbore de paulonia de doi ani, in fiecare an este atacat de plosnita verde. Se aduna in numar foarte mare pe dosul frunzelor si le ciuruiesc, nu sunt deloc deranjate de perisorii frunzelot.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

5 Sfaturi Utile la Plantarea Copacului de Paulownia in Gradina.

E posibil acest articol sa nu fie pentru tine, tu stiind foarte bine despre ce e vorba sau pur si simplu gandindu-te - ''ce mare scofala, e vorba doar de plantarea unui copac''. Si intr-un caz si in altul ar fi bine sa continui sa citesti, e posibil sa-ti verifici astfel cunostintele despre cum ar fi ideal a se planta un arbore de Paulownia. Tot ce am scris mai jos e valabil pentru rasadul, butasul sau tanarul copac de Paulownia de anul 1, 2 sau 3. Afla de ce paulownia. 1. Unde il plantezi? Primul lucru la care ar trebui sa te gandesti este UNDE il plantezi? In ce parte a gradinii? Pai considerand ca va creste mare, ca are o anume predilectie spre dezvoltarea ramurilor pe orizontala mai ales ca e posibil ca tu inca sa nu stii sa-l ''coafezi'' ti-am sugera sa-l plantezi la o distanta considerabila de gard (de gardul vecinului mai ales pentru ca exista legi in sensul asta), de alti copaci, de casa, de fantana, de suprafete cultivate,  betonat

Cum se Germineaza Semintele de Paulownia in Apa

Este posibil sa cresti plantele necesare infiintarii unei plantatii de Paulownia folosind seminte de Paulownia, germinandu-le in apa. Pentru a germina seminte de Paulownia in apa cu succes ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 1. Seminte de Paulownia. Le gasesti pe Internet cautand in Google sau poti sa folosesti selectia globala facuta de noi - 100 de pagini de facebook despre Paulownia luaind contact cu vanzatorii consacrati si cumparand seminte la pretul dorit de tine. Seminte Paulownia Tomentosa 2. Un recipient de sticla. Poti folosi plastic, nu e obligatoriu sa fie din sticla. Poate fi un pahar, un borcan, un platou de sticla. Cand alegi acest recipient gandeste-te ca vei avea nevoie si de o sursa de lumina deasupra lui. Vas de sticla cu seminte de paulownia 3. Apa. Unii recomanda apa de ploaie sau de fantana, noi iti spunem ca apa de la robinet e tot atat de buna sau chiar mai buna. Umple recipientul de sticla pana la jumatate cu apa de la robinet. 4